Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

 
     

 

DELOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE 
TČ ZA SANITARNO VODO  
DAIKIN TOPLOTNA ČRPALKA
TOPLOTNE ČRPALKE MITSUBISHI
TOPLOTNE ČRPALKE COOLWEX
CENIK ZA TČ

toplotna

 

crpalka


toplotna crpalka

 TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK/VODA

 

Toplotne črpalke zrak-voda črpajo energijo iz zraka. Izdelujejo se v različnih verzijah in sicer: Ločena izvedba – split sistem, pri katerem sta je toplotna črpalka iz dveh enot in sicer zunanje enote, kjer nameščen ventilator ali več ventilatorjev ter kompresor in je postavljena v okolici objekta in notranje enote, ki je v objektu in je priklopljena na ogrevalni sistem. V notranji enoti je topotni izmenjevalec, ki odvzame toploto hladilni tekočini in jo preda grelnemu mediju (vodi). Obe enoti sta povezani z izolirnimi cevmi, po katerih kroži hladilna tekočina.

Toplotna črpalka zrak-voda v kompaktni zunanji izvedbi. Celotna toplotna črpalka je nameščena na prostem. Voda, ki kroži po ogrevalnem sistemu pride po izoliranih ceveh do toplotne črpalke ne prostem, kjer se segreje in se vrne nazaj v objekt. Prednost je, da toplotna črpalka ne zavzema prostora v objektu.

Toplotna črpalka zrak-voda v kompaktni notranji izvedbi pri kateri je cela toplotna črpalka v notranjosti objekta. Slabost je, da zavzema precej prostora znotraj objekta tudi zaradi prezračevalnih cevi, ki morajo imeti premera vsaj 400 mm in to za zajem in izpuh.

Prednosti toplotne črpalke zrak-voda je najnižja začetna investicija v primerjavi s toplotno črpalko zemlja-voda ali voda-voda. Ni posegov v okolico in je lahko nameščena praktično kjerkoli (tudi na strehi, balkonu, na tleh, za škarpo…). Slabosti so nižji izkoristki (COP) v mrzlih zimah oz. omejitve delovanja npr. do – 25 stopinj Celzija. Slabost je lahko tudi hrup toplotne črpalke (npr. zunanje enote), ki je lahko moteč za nas ali sosede. Še vedno pa je toplotna črpalka zrak voda najbolj rentabilna naložba za ogrevanje manjših do srednjih objektov (stanovanjskih hiš).


 

 

Toplotna črpalka zrak/voda je sistem, ki prenaša toploto iz zunanjosti v notranjost stavbe ali obratno. V skladu z načeli pare stiskanje - hlajenje, uporablja hladilni sistem, ki vključuje kompresor in kondenzator, da absorbira toploto na enem mestu in ga spusti na drugo. Lahko se uporablja kot grelec prostora ali hladilnik, in se imenujejo tudi " klimatske naprave s povratnim ciklom".Pri domači uporabi za ogrevanje, toplotna črpalka zrak/voda absorbira toploto iz zunanjega zraka in ga sprosti v notranjosti stavbe preko tople vode s katero so napolnjenih radiatorji, talno ogrevanje in / ali toplo sanitarno vodo. Isti sistem lahko obratno poleti hladi notranjost hiše. Toplotne črpalke zrak/voda nudijo popolno rešitev za centralno ogrevanje in sanitarno toplo vodo do 80C.Zrak, na kateri koli temperaturi nad absolutno ničlo, vsebuje nekaj toplote. Toplotna črpalka zrak/voda lahko zagotovi ogrevanje prostorov in / ali sanitarne vode . Enotni sistem je lahko zasnovan za prenos toplote v obe smeri, za ogrevanje ali hlajenje notranjosti stavbe pozimi in poleti.

Tehnologija je podobna hladilniku ali zamrzovalniku ali enoti klimatske naprave: drugačen učinek je posledica fizično lokacijo različnih delov sistema. Tako kot so cevi na hrbtni hladilnika segrejejo in notranjost hladi, tako toplotna črpalka zrak/voda segreje notranjost zgradbe, medtem ko se hladi zunanji zrak.Glavni sestavni deli toplotne črpalke zrak-voda, so:
Zunanji izmenjevalnik toplote - tuljava, ki odvzema toploto okoliškega zraka.
Notranji izmenjevalnik toplote - tuljava, ki prenaša toploto v ogrevalni sistem v zaprtih prostorih, kot so voda radiatorjev ali talnega gretha / ali rezervoarja za toplo sanitarno vodo.

Toplotne črpalke zrak voda lahko zagotovi  bistveno nižje stroške ogrevanja prostora. Visoko učinkovita toplotna črpalka lahko zagotovi do štirikrat toliko toplote kot električni grelec z isto energijo.

Standardne toplotna črpalka zrak vir lahko pridobi uporabno toploto do  približno - 20C. V hladnejših dnevih je toplotna črpalka zrak/voda manj učinkovita. Obstajajo določene toplotna črpalka zrak/voda, ki zagotavljajo koristne pridobivanje toplote celo do nižjih zunanjih temperatur. Toplotna črpalka zrak voda, ki posebej zasnovana za zelo hladna podnebja lahko pridobi uporabno toploto iz okoliškega zraka do - 30C.

Toplotna črpalka zrak/voda ima lahko življenjsko dobo več kot 20 let z nizkimi zahtevami glede vzdrževanja. Obstajajo številne toplotne črpalke iz 1970 in 1980 v Združenih državah Amerike, ki so še vedno v uporabi v letu 2013, tudi v krajih, kjer so zime zelo mrzle. Malo gibljivih delov zmanjšanje potrebe po vzdrževanju. Vendar pa morata biti zunanji toplotni izmenjevalnik in ventilator biti brez listov in drobirja. Toplotne črpalke s talnim virom imajo manj gibljivih delov, kot toplotna črpalka zrak/voda, saj ne potrebujejo ventilatorjev ali mehanizmov odtaljevanja.

 

 


 

 
Toplotne črpalke zrak/voda
Toplotna črpalka zemlja/voda - kolektorji
Toplotna črpalka zemlja/voda - geo/zemeljska sonda
Toplotne črpalke voda/voda

NAJKONKURENČNEJŠI PONUDNIKI TOPLOTNIH ČRPALK - KONTAKTNI OBRAZEC:

kontakt toplotne črpalke

NAJUGODNEJŠI PONUDNIKI - TOPLOTNE ČRPALKE