Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

 
     

 

DELOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE 
TČ ZA SANITARNO VODO  
DAIKIN TOPLOTNA ČRPALKA
TOPLOTNE ČRPALKE MITSUBISHI
TOPLOTNE ČRPALKE COOLWEX
CENIK ZA TČ

toplotna

 

crpalka


toplotna crpalka

 TOPLOTNE ČRPALKE ZEMLJA/VODA - KOLEKTORJI

 

Toplotne črpalke zemlja-voda koristijo za črpanje energije okoliško zemljo. Ločimo dva tipa toplotne črpalke zemlja voda in sicer toplotne črpalke z zemeljskimi kolektorji in toplotne črpalke z zemeljsko sondo oz. geosondo.

Zemeljski kolektorji so položeni v globini okoli 150 cm in enakomernem medsebojnem razmaku. Po plastičnih ceveh zemeljskega kolektorja kroži voda z dodatkom proti zmrzovanju. Slabosti zemeljskih kolektorjev so, da zahtevajo veliko zemeljsko površino oz. izkop, kar ni primerno za manjše parcele. Za toplotno črpalko 15kW potrebujemo okoli 500m2 zemeljske površine. Velikost je odvisna tudi od vrste zemlje - bolj vlažna zemlja ima boljši faktor toplotne prehodnosti je zato potrebna nekoliko manjša površina izkopa. Prednosti pred toplotno črpalko zrak-voda je boljši COP, vendar višja začetna investicija. Investicijski stroški so tudi nižji kot pri vrtini za geosondo. Slabost je tudi nezazidljivost površine, kjer so položeni zemeljski kolektorji. Razen tega lahko izkoristek pozimi pada, saj se zaradi konstantnega ohlajanja zemeljskega kolektorja ohlaja tudi zemlja.


 

Geotermalna toplotna črpalka ali toplotna črpalka zemlja/voda je namenjena za centralno ogrevanje in/ali hlajenje sistema, ki črpalke toploto iz tal.Toplotna črpalka zemlja/voda zemljo kot vir toplote (pozimi) ali hladilnika-klime (v poletnih mesecih). Izkorišča zmerne temperature v tleh za povečanje učinkovitosti in zmanjšanje operativnih stroškov ogrevanja in hladilnih sistemov in se lahko kombinira s sončno energijo, da nastane geo/solarni sistem s še večjo učinkovitostjo. Toplotne črpalke zemlja/voda so znane tudi kot "geotermalne toplotne črpalkeĢ , čeprav natančno gledano toplota ne prihaja iz središča Zemlje, ampak od Sonca. V inženirski in znanstveni skupnosti se bolj poslužujejo izraza "toplotne črpalke s talnim virom", da bi se izognili zmedi s tradicionalno geotermalno energijo, ki uporablja vir za pridobivanje električne energije. Temperatura v tleh pod 6 metrov površine je približno enaka povprečni letni temperaturi zraka v tisti zemljepisni pasovni širini.Kot hladilnik ali klimatska naprava, toplotna črpalka zemlja/voda na silo prenaša toplote iz tal. Toplotne črpalke lahko prenese toploto iz hladnega prostora v topel prostor, proti naravni smeri toka, ali pa lahko poveča naraven tok toplote iz toplega prostora v hladnega. Toplotne črpalke zrak voda so učinkovite pri ogrevanju, čeprav učinkovitost začne padati, ko zunanja temperatura zraka pade pod 5°C. Toplotna črpalka zemlja/voda izmenjuje toploto z zemljo. To je bolj energetsko učinkovit sistem, ker so podzemnih temperature bolj stabilne kot temperature zraka skozi leto. Sezonska nihanja popolnoma izginejo z globino pod 7 metrov, zaradi toplotne vztrajnosti.


Sistem toplotne črpalke zemlja/voda je dosegel dokaj visok koeficient učinkovitosti (COP), 3-6, v najhladnejših zimskih nočeh, v primerjavi z 1,75-2,5 za toplotne črpalke zrak-voda v hladnih dneh. Toplotna črpalka zemlja/voda so med najbolj energetsko učinkovitimi tehnologijami za zagotavljanje ogrevanja objektov in ogrevanja sanitarne vode. Stroški za namestitev so višji kot pri običajnih sistemih zrak/voda, razlika se običajno povrne zaradi varčevanja z energijo do 10 let – razen pri manjših objektih oz. dobro izoliranih zgradbah. Življenjska doba je ocenjena na 25 let, za notranje elemente in 50 let za ozemljitvene zanke. Od leta 2004 je več kot milijon enot, nameščenih po vsem svetu, ki zagotavljajo 12 GW toplotno moč, z letno stopnjo rasti 10%.

 

 

 

 

 


 

 
Toplotne črpalke zrak/voda
Toplotna črpalka zemlja/voda - kolektorji
Toplotna črpalka zemlja/voda - geo/zemeljska sonda
Toplotne črpalke voda/voda

NAJKONKURENČNEJŠI PONUDNIKI TOPLOTNIH ČRPALK - KONTAKTNI OBRAZEC:

kontakt toplotne črpalke

NAJUGODNEJŠI PONUDNIKI - TOPLOTNE ČRPALKE