Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

 
     

 

DELOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE 
TČ ZA SANITARNO VODO  
DAIKIN TOPLOTNA ČRPALKA
TOPLOTNE ČRPALKE MITSUBISHI
TOPLOTNE ČRPALKE COOLWEX
CENIK ZA TČ

toplotna

 

crpalka


toplotna crpalka

 TOPLOTNE ČRPALKE VODA/VODA

 

Toplotne črpalke voda-voda črpajo energijo praviloma iz podtalne vode, lahko pa tudi druge stoječe vode – jezera ali tekoče vode npr. reke, če je v bližini. Potrebne so dovolj velike zaloge vode, da je toplotna črpalka voda/voda rentabilna. To se ugotovi s posebnim dolgoročnim črpalnim testom. Prednosti toplotne črpalke voda-voda so nižji investicijski stroški v primerjavi z geosondami pri toplotni črpalki zemlja-voda. Relativno konstantna temperatura vode omogoča dobre izkoristke – visok COP. Slabosti pa so onesnaževanje vode (podtalnice), potrebno je bolj pogosto vzdrževanje in menjavanje filtrov na zunanjem delu toplotne črpalke, težave pa se lahko pojavijo tudi pri pridobivanju dovoljenj za montažo toplotne črpalke, še posebno, če koristimo vodo npr. iz ribnika. So pa stroški postavitve pri koriščenju vode iz ribnika ali reke nižji kot pri toplotni črpalki, ki izrablja energijo podtalnice.

Toplotna črpalka voda-voda potrebuje dve cevi oz. dve vrtini na primerni oddaljenosti druga od druge in sicer po prvi priteka voda s pomočjo potopne črpalke, v toplotni črpalki se voda ohladi in se vrača po drugi cevi nazaj v ponorno vrtino, vendar drugje, da ne ohlaja vode, ki jo črpamo. Temperatura podtalnice mora biti tudi dovolj visoka – minimalno 6 stopinj Celzija, da ni nevarnosti zamrznitve vode. Prednosti toplotne črpalke voda-voda so najboljši COP med vsemi toplotnimi črpalkami, vendar jo lahko relativno redko postavimo, saj ni ustreznih pogojev. Nenazadnje obstaja riziko, da čez daljše časovno obdobje podtalnica ne bo omogočala dovolj pretoka vode in bi bila toplotna črpalka nefunkcionalna.


Toplotne črpalke voda/voda:

Uporaba vode kot vir energije ima več prednosti v primerjavi z zrakom ali zemljo:
• Hitrost prenosa toplote iz vode, je veliko večja kot v tleh ali zraku,

• tok / kroženje vodnega vira zagotavlja konstantno energijsko izmenjavo,
• uporaba vodnega vira odpravlja potrebo za kopanje jarkov - zmanjšanje stroškov namestitve v primerjavi z virom iz tal.
• temperatura povratka na toplotno črpalko je običajno višja od obeh drugih iz zemlje ali zraka, posledično povečanje COP (koeficient učinkovitosti) za toplotne črpalke.Vodni viri so lahko jezera, ribniki, reke, izviri, vodnjaki ali vrtine in sistemi so običajno opredeljeni kot bodisi "odprti", kjer voda, pridobljeni iz vira teče okrog vmesnega toplotnega izmenjevalnika toplotne črpalke ali "zaprta" zanka, kjer podoben vir pod zemljo in so cevi ali plošče za izmenjavo toplote vpete v vodni vir.  

Oba sistema imata svoje prednosti in slabosti :

 

Odprte toplotne črpalke voda/voda:


Soglasje so potrebna za vgradnjo in ekstrakcijo toplote iz vodnega vira.

Ker ni nobenega zemeljske toplote, tj tuljave cevi, ki absorbirajo energijo iz vode, in torej ni padec temperature čez cevi in so sistemi z odprto zanko nekoliko bolj učinkoviti kot pri zaprtih krogotokih. Vendar pa je treba paziti, da se ta učinkovitost ne izgubi zaradi morebitnih dodatnih stroškov črpanja.

Obstaja nevarnost zamrzovanja v toplotno črpalki strani izmenjevalca. Izstopna temperatura se ne sme približati ledišču, da se ne začne nastajati led. Če izmenjevalnik toplote zamrzne toplotna črpalka preneha delovati.

Kakovost vode je tudi problem pri sistemu odprte zanke, če pH vrednost vode ni nevtralna, morajo biti korozijsko odporni črpalka in cevi. Če k temu dodamo še filter, ki ga je potrebno menjavati, se povečujejo zahteve po vzdrževanju.

 

Zaprte toplotne črpalke voda/voda:


Kot je navedeno zgoraj je v zaprtih krogotokih lahko nekoliko nižja učinkovitost zaradi tal in izgube temperature pri prenosu te toplote iz vode v zaprti zanki.

Vendar ni tveganja za korozijo. V zaprti zanki je sredstvo proti zmrzovanju in skoraj ni nevarnosti zmrzovanja.

Toplotne črpalke voda/voda, ki črpajo energijo iz podtalnice so energetsko bolj učinkovite kot katera koli druga oblika tehnologije za ogrevanje in hlajenje. Življenjska doba je več kot dvajset let.

 

 

 


 

 
Toplotne črpalke zrak/voda
Toplotna črpalka zemlja/voda - kolektorji
Toplotna črpalka zemlja/voda - geo/zemeljska sonda
Toplotne črpalke voda/voda

NAJKONKURENČNEJŠI PONUDNIKI TOPLOTNIH ČRPALK - KONTAKTNI OBRAZEC:

kontakt toplotne črpalke

NAJUGODNEJŠI PONUDNIKI - TOPLOTNE ČRPALKE