Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

 
     

 

DELOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE 
TČ ZA SANITARNO VODO  
DAIKIN TOPLOTNA ČRPALKA
TOPLOTNE ČRPALKE MITSUBISHI
TOPLOTNE ČRPALKE COOLWEX
CENIK ZA TČ

toplotna črpalka za sanitarno vodo

 

črpalka


črpalka za sanitarno vodo

 TOPLOTNE ČRPALKE ZA SANITARNO VODO

 

Toplotne črpalke za sanitarno vodo (zrak-voda) niso namenjene ogrevanju objekta ampak segrevajo le sanitarno vodo, ki jo uporabljamo v gospodinjstvu oz. objektu v kopalnici in kuhinji. Cenovno so toplotne črpalke za sanitarno vodo bistveno cenejše od toplotnih črpalk zrak-voda za segrevanje objekta so pa tudi prihranki bistveno nižji.

CENE ZA TOPLOTNE ČRPALKE ZA SANITARNO VODO

Cene za toplotne črpalke z 200 litrskim zalogovnikom (kar praviloma zadošča za štiričlansko družino) se gibljejo od 1200 EUR naprej. Praviloma pa lahko za njih pridobimo še nepovratne subvencije Eko sklada, tako da se končna investicija giblje od dobrih 1000 EUR naprej, kar je le malo več, kot damo za dodaten zalogovnik pri toplotni črpalki za ogrevanje objekta.

POSTAVITEV TOPLOTNE ČRPALKE ZA SANITARNO VODO

Najbolj optimalno je, da je toplotna črpalka za sanitarno vodo nameščena v prostoru, kjer nastaja odvečna toplota npr. zraven kotla oz. peči za ogrevanje objekta, saj bo lahko koristila odvečno toploto v prostoru in bodo tako izkoristki najvišji. Potrebno je biti pozoren pri postavitvi v hladnejše prostore še posebno v zimskih obdobjih, saj toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode ne delujejo do -20 ali celo -25 stopinj Celzija kot toplotne črpalke zrak-voda za ogrevanje objekta, ampak v določenih modelih le do +7 stopinj Celzija. V primeru, da pade temperatura v prostoru pod to mejo, toplotna črpalka vode ne bo dogrevala. Toplotna črpalka za sanitarno vodo ohlaja zrak v prostoru, kjer je postavljena, kar je ponovno lahko problem v zimskem času v določenih prostorih, saj temperatura iz navedenih razlogov ne sme biti prenizka. Razen tega pa toplotna črpalka za sanitarno vodo tudi razvlažuje prostor oz. jemlje vlago iz zraka. V primeru, da je postavljena v prostoru, kjer hranimo ozimnico, bomo morali npr. namestiti dodaten vlažilec zraka, saj bo sadje in zelenjava prehitro izgubljalo vlago. Toplotna črpalka z ustreznimi nastavki in cevmi za pretok zraka do sosednjega prostora lahko lahko le tega ohlaja npr. v kletnih prostorih iz katerega jemlje toplejši zrak in vrača hladnejši zrak. Toplotna črpalka za sanitarno vodo pri delovanju proizvaja določen hrup, ki pa praviloma pri sodobnih toplotnih črpalkah ni moteč, oz. je neslišen v stanovanjske prostore, če je toplotna črpalka nameščena v kletnih ali garažnih prostorih.

Zaradi minimalne razlike med ceno dodatnega zalogovnika za sanitarno vodo pri toplotni črpalki za ogrevanje objekta in ceno toplotne črpalke za sanitarno vodo je smotrno razmisliti tudi glede investicije v dve ločeni toplotni črpalki - vsaka za svoj namen. Tako bo lahko toplotna črpalka za ogrevanje objekta vsaj 4 mesece ali več na leto izklopljena, s čemer se podaljšuje življenjska doba le te, pa tudi izkoristki toplotne črpalke za sanitarno vodo so lahko boljši, če je nameščena v ustreznem prostoru, kjer nastaja odvečna temperatura (v kurilnici zraven kotla). Toplotna črpalka za sanitarno vodo je lahko nameščena tudi v prostoru, kjer je montirana notranja enota toplotne črpalke za ogrevanje objekta, saj nastajajo na razvodih, ceveh, raztezni posodi... določene toplotne izgube, ki segrevajo prostor, pozimi po izkušnjah praviloma ravno toliko, kot potrebuje toplote toplotna črpalka za sanitarno vodo in ni bojazni, da se bo prostor ohladil npr. pod 10 stopinj Celzija.

 


 

 


 

 
Toplotne črpalke zrak/voda
Toplotna črpalka zemlja/voda - kolektorji
Toplotna črpalka zemlja/voda - geo/zemeljska sonda
Toplotne črpalke voda/voda

NAJKONKURENČNEJŠI PONUDNIKI TOPLOTNIH ČRPALK - KONTAKTNI OBRAZEC:

kontakt toplotne črpalke za sanitarno vodo

NAJUGODNEJŠI PONUDNIKI - TOPLOTNE ČRPALKE

 

 

 

 

 

 

Toplotne črpalke za sanitarno vodo prihranijo denar in prispevajo k čistejšemu okolju. Toplotna črpalka je eden izmed najcenejših načinov za ogrevanje sanitarne vode. Toplotna črpalka je pogosto nameščena kar na rezervoarju vode. Potrebno toploto pridobi iz zraka z dodatno električno energijo segreva sanitarno vodo običajno do temperature 55C. Toplotna črpalka ima sistem za termično dezinfekcijo za preprečevanje legionele. Sistem ima lahko nastavljeno samodejno preklapljanje na visoke temperature (65C) npr. na vsakih 14 dni. Dodatna kvaliteta toplotne črpalke je njena sposobnost hlajenja manjših kleti in shramb.
Za delovanje naprave (kompresor in ventilator), je treba zagotoviti 30% električne energije, pri čemer je 70% energije vzete brezplačno iz okolice.
Naložba v primerjavi s kurilnim oljem ali plinom se povrne v nekaj letih.
Možna je tudi enostavna naknadna priključitev toplotne črpalke na že nameščen vodni rezervoar.