Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

 
     

 

DELOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE 
TČ ZA SANITARNO VODO  
DAIKIN TOPLOTNA ČRPALKA
TOPLOTNE ČRPALKE MITSUBISHI
TOPLOTNE ČRPALKE COOLWEX
CENIK ZA TČ

toplotne črpalke delovanje

 

tč delovanje


toplotna črpalka delovanje

 DELOVANJE TOPLOTNE ČRPALKE

 

Toplotna črpalka deluje na principu krožnega procesa, kjer tekočina z nizko točko vrelišča spreminja svoja agregatna stanja in v tem procesu v uparjalniku vzame toplotna črpalka shranjeno sončno energijo iz okolice - kar je lahko zrak, zemlja ali voda. Glede na to razvrščamo toplotne črpalke na toplotne črpalke zrak- voda, toplotne črpalke zemlja-voda in toplotne črpalke voda-voda; glede na vir od koder odvzemajo uskladiščeno sončno energijo.

V uparjalniku, ki je vgrajen praviloma na notranji enoti toplotne črpalke se hladivo pri relativno nizki temperaturi uplini. Nato potuje para v kompresor, ki jo dvigne na višji temperaturni in tlačni nivo. V kondenzatorju nato para kondenzira in odda toploto ogrevanemu mediju - vodi s katero nato ogrevamo objekt ali jo uporabljamo za sanitarno vodo.

Hladivo potuje naprej preko ekspanzijskega ventila, kjer se mu zniža tlak in krogotok se ponovi. Toplota, ki jo pridobimo iz okolice je brezplačna, potreben je le vložek električne energije za hladivo dvignemo iz nizkotemperaturnega na višjetemperaturni nivo. Za 1 del vložene električne energije tako dobimo od 3 do 5 delov energije, kar označujemo s COP in ga imenujemo grelno število. Najboljši COP imajo toplotne črpalke voda-voda, ki koristijo energijo podtalnice, zatem toplotne črpalke zemlja-voda in nazadnje zrak voda. So pa tč voda-voda in zemlja-voda bistveno dražje od toplotnih črpalk zrak-voda, saj so potrebni dodatni posegi v okolje in uporabljeni dodatni materiali.

 

 


Toplotne črpalke so ena izmed najbolj učinkovitih načinov ogrevanja in pripravo tople vode, saj jih uporabljamo sončno toploto iz okoliškega zraka, v zemlji ali v podtalnico skozi vse leto.

Ta brezplačna okoljska energija zagotavlja približno 75% energije za ogrevanje energije toplotne črpalke. S samo 25% zunanje energije v obliki elektrike, dosega 100% toplotno moč. Energija se pridobiva iz zunanjega zraka, z zemlje ali podzemne vode s pomočjo sistemov za izmenjavo toplote.

Toplotna črpalka je naprava, ki uporablja tekočino za prenos toplote iz enega kraja v drugega. Hladilniki in klimatske naprave so toplote črpalke, ki se uporabljajo za prenos toplote iz območja na drugega s čemer je zagotovljeno hlajenje. Nekatere zgradbe uporabljajo reverzibilne toplotne črpalke, za zagotavljanje ogrevanja in hlajenja glede na sezono.

Toplotne črpalke uporabljajo močno črpalko, imenovano kompresor, da se premakne tekočina imenovano hladivo skozi vrsto kovinskih cevi. Najprej hladilno sredstvo je pod tlakom in se prečrpa v kondenzatorju. Ko je hladilno sredstvo stisnjeno, se segreje. Kot hladivo teče skozi kondenzator, toplota uhaja iz cevi. Toplota se porabi za segrevanje ali razprši odpadno toplota, odvisno od namena toplotne črpalke.

Na koncu kondenzatorja je majhen ventil, ki počasi prši hladivo v komori imenovani uparjalnik. Hladivo v uparjalniku mora ventil vzdrževati pri nizkem tlaku. Ko hladilno sredstvo vpiha se hitro širi in ga ohladi. Hladilno sredstvo nato teče skozi cevi uparjalnika, ki absorbirajo toploto iz zunanjega okolja in segrevajo tekočino v notranjosti. Nato se vrne v kompresor in ponovi se začeti postopek.

 

PREDNOSTI INVERTERSKIH TOPLOTNIH ČRPALK

  • V primerjavi s toplotnimi črpalkami ON/OFF, ki delujejo po principu vklop/izklop in delujejo z nič ali 100 % moči, lahko TČ z inverterskim delovanjem prihrani precej energije.
  • Manjše število vklopov in izklopov kompresorja podaljšuje življenjsko dobo le tega in zmanjšuje možnost okvar.
  • Invertersko krmiljenje omogoča TČ prilagojeno moč delovanja, razen tega pa tudi prilagojeno, vremensko odvisno temperaturo izhodne vode, glede na potrebe ogrevanja. Pri tradicionalnih načinih ogrevanja je temperatura izhodne vode nastavljena na fiksno temperaturo, enako tudi pri toplotnih črpalkah ON/OFF. Prednost tega je ponovno v prihranku energije in v manjši moči delovanja kompresorja.

 

TOPLOTNE ČRPALKE IN RADIATORSKO OGREVANJE


Kadar se odločamo za zamenjavo konvencionalnega vira ogrevanja s toplotno črpalko in imamo ogrevanje objekta preko radiatorjev, je pomembno pretehtati določene kriterije, da bo ogrevanje resnično varčno in učinkovito:
• So radiatorji toliko predimenzionirani, da lahko montiramo nizkotemperaturno toplotno črpalko, ki npr. segreva vodo do 55C, ali potrebujemo visokotemperaturno TČ, ki segreva vodo do 80C?
• Je toplotna črpalka zmožna samodejno zadostiti toplotnim potrebam hiše, ali potrebujemo dodatni/alternativni vir ogrevanja?
• Je toplotna črpalka zmožna zagotoviti enako grelno kapaciteto do -15C?
• Lahko TČ doseže željeno vrednost izhodne temperature tudi pri -20C, ali potrebuje za to dodatne električne grelce?
• Ima toplotna črpalka tudi pri -20C COP oz. koeficient učinkovitosti 2 ali več?
• Je krmiljenje TČ z zastarelo ON/OFF tehnologijo ali invertersko?

 


 

 

 
Toplotne črpalke zrak/voda
Toplotna črpalka zemlja/voda - kolektorji
Toplotna črpalka zemlja/voda - geo/zemeljska sonda
Toplotne črpalke voda/voda

NAJKONKURENČNEJŠI PONUDNIKI TOPLOTNIH ČRPALK - KONTAKTNI OBRAZEC:

kontakt toplotne črpalke

NAJUGODNEJŠI PONUDNIKI - TOPLOTNE ČRPALKE